En aquest bloc trobareu un seguit de contes infantils que permetran desenvolupar la imaginació dels infants a través dels diferents personatges i contextos que apareixen en els relats que presentem a continuació. Així com també, els permetrà adquirir una base considerable per al desenvolupament del llenguatge.

lunes, 29 de octubre de 2012

Contes de Maurice Sendak



Títol del conte: Donde viven los monstruos


Editorial: Alfaguara

Any i lloc d’edició: 1977, Barcelona

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: El llibre explica la història de Max, un nen incomprès i rebel en què la seva major fantasia és ser un monstre que faci por a qualsevol. Una nit, després de fer entremaliadures a casa seva, els seus pares el castiguen a la seva habitació, on un bosc comença a créixer.D'aquest bosc, després de caminar una bona estona, neix una costa on troba un votí amb el seu nom, així que l'agafa per navegar. Després de fer-ho durant un temps indefinit, arriba al lloc on viuen els monstres, als quals cautiva. D'aquesta manera, és nombrat rei de tots els monstres per ser el més "terrible" de tots ells. Després de viure un temps en aquest lloc i gaudir de la companyia de les bèsties, decideix reemprendre el camí a casa seva, on tots hi viuen feliços. 

Comentari personal: Després de llegir aquest conte ens hem quedat força sorpreses perquè no és gaire comú trobar contes infantils on s'especifiquen les pors i els desitjos de la infància en cada monstre: pataletes, por a l'abandonament, expressivitat i lideratge. Més aviat, trobem contes que tendeixen a sentimentalitzar la infància degut a la sobreprotecció que encara ens caracteritza a gran part de la societat, la qual ens porta a creure que els contes infantils han de promoure bons models de comportaments per promoure el desenvolupament de nens sans, sabis i feliços. 




Títol del conte: La vida debe ofrecer algo más 


Editorial: Alfaguara

Any i lloc d’edició: 1963, Barcelona

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: El llibre explica la història d'una gosseta anomenada Jennie que vivia envoltada de tot el que aparentment podria desitjar un animal de companyia. Tot i això, la protagonista d'aquesta història decideix abandonar la comoditat de la qual gaudeix a la llar del seu amo perquè li resulta excessivament estranya i, a més, sospita que la vida té alguna cosa millor a oferir-li. Llavors, Jennie inicia un viatje ple de perills en busca de noves experiències per tal de complir el seu somni de convertir-se en la primera dama de la Companyia de Teatre Mundial de la Mare Oca.

Comentari personal: Al llarg de la lectura del conte ens hem adonat de que combina gran quantitat d'elements de la novela picaresca, la comèdia burlesca del cine mut i la historieta. Per tant, creiem que apropar conte d'aquesta tipologia als infants els permetrà prendre consciència de la forma de vida característica temps enrere i els donarà l'oportunitat d'entendre molt més la forma en què vivim perquè en coneixeran el seu origen en un temps passat.




Títol del conte: La cocina de noche 


Editorial: Alfaguara

Any i lloc d’edició: 1988, Barcelona

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: Aquesta història comença una nit quan Mickey està estirat al seu llit i comença a sentir sorolls estranys, així que es sobresalta i es desperta de cop. De cop, tota la ciutat de Nova York es transforma en una inmensa cuina nocturna, plena de rascacel fets de llaunes, botelles i envasos de cartró. Mickey, en companyia de tres panaders gordinflons, juga amb tot tipus de fluits i ingredients culinaris mentre la resta de la població dorm.

Comentari personal: Mentre les membres del blog ens hem llegit aquesta història hem tingut la sensació que l'autor ens transportava a tots els records que ell té guardats a la seva ment durant la infància degut a que a les imatges que apareixen en aquest conte podem trobar-hi tots els nombres i frases que apareixen escrites als edificis construits amb llaunes, botelles i envasos, on fem la hipòtesi de que Sendak fa referència a aquests productes perquè són els que solien estar a casa seva quan era petit. 



Títol del conte:
 Bumble-Ardy 


Editorial: Alfaguara

Any i lloc d’edició: 2011, Barcelona

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: Aquest conte ens explica la història d'un nen petit que queda orfe quan els seus pares són introduïts en una màquina rebanadora de fiambre.  Així doncs, el nen queda a càrreg de la seva tieta Adeline. Fins llavors, els seus pares mai li havien organitzat una festa d'aniversari, però quan compleix els 9 anys, la seva tieta li prepara un gran pastís i bonics regals per ell. Tot i això, insatisfet amb la sorpresa, Bumble-Ardy convida a d'altres porcs per organitzar una gran festa de disfreces que ràpidament es torna molt caòtica. 

Comentari personal: Un dels aspectes que més ens ha cridat l'atenció a les integrants del grup és el tipus d'il·lustracions que apareixen en el conte, les quals podriem definir-les com "atrapants", ja que capten l'atenció del públic i fomenta l'interès i la motivació de seguir passant pàgines. A més, un altre aspecte que ens crida l'atenció és que, tot i acabar el conte amb les disculpes i l'abraçada entre la tieta i el nebot, per nosaltres segueix estant present la sensació de vulnerabilitat al voltant de Bumble-Ardy. 








No hay comentarios:

Publicar un comentario