En aquest bloc trobareu un seguit de contes infantils que permetran desenvolupar la imaginació dels infants a través dels diferents personatges i contextos que apareixen en els relats que presentem a continuació. Així com també, els permetrà adquirir una base considerable per al desenvolupament del llenguatge.

lunes, 29 de octubre de 2012

Contes d'Arnold Lobel




Títol del conte: Historias de Ratones

Autor: ArnoldLobel

Editorial: Kalandraka

Any i lloc d’edició: 1972, Barcelona

Edat: A partir de 4 anys.

Resum del conte: Aquest llibre contè set històries curtes emmarcades dins un marc que funciona com un rellotge suís. D'aquesta manera, ens va duent de la mà a través del Pare ratolí, que una nit nevosa, conta als seus fills aquestes set històries. Explica: El pou dels desitjos, núvols, Ratolí molt alt i Ratolí molt baix, El Ratolí i els Vents, El viatje, El ratolí Vell i el Labavo...fins que tots els ratolinets queden profundament adormits. 

Comentari personal: Aquest és un llibre amb textos breus i senzills i amb unes il·lustracions seqüenciades, segons la nostra opinió, per enganxar des del principi als primers lectors. A més, es tracta d'un seguit d'històries que permetran als infants viatjar a través del pas del temps i acompanyats d'uns divertits personatges per gaudir una bona estona del plaer de la lectura.



Títol del conte: Sapo y Sepo son amigos 

Autor: Arnold Lobel

Editorial: Kalandraka

Any i lloc d’edició: 2000, Barcelona

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: Sapo convida al seu amic Sepo a passejar pel prat, però Sepo no té gaires ganes d'aixecar-se. Així doncs, Sapo inventa una estratègia ingeniosa per tal de motivar-lo. D'aquesta manera, comparteixen junts una vida amable de situacions divertides que reafirmen cada vegada més la seva estreta amistat: buscant el botó perdut de Sepo, intentant explicar-li un conte al seu amic Sapo, despertant d'un llarg somni invernal o bé nedant al riu. 

Comentari personal: Aquest conte creiem que permetrà als infants adonar-se del veritable significat que s'hi amaga darrere la paraula amistat i podran descobrir que els que realment podem considerar com amics ens ajuden amb tot el que poden i en el moment que sigui per aconseguir que ens sentim millor. Aquest conte, a més, els permetrà reflexionar sobre les seves amistats i els podrem convidar a seguir aquest bon model de conducta i actitud amb els altres.



Títol del conte: Búho en casa 

Autor: Arnold Lobel

Editorial: Kalandraka

Any i lloc d’edició: 2001, Barcelona

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: Aquest conte recull quatre senzilles d'un Búho que descobreix que no hi ha res millor que passar la tarda a casa seva per ser feliç, entenent que no cal sortir fora per poder gaduir de les petites coses, com per exemple, una ximenenia encesa, un bon té de llàgrimes i una escala per pujar i baixar com si fos una atracció de les firetes. D'aquesta manera, el protagonista descobreix pels lectors que a la vida quotidiana podem trobar grans satisfaccions si realment ens ho proposem i sense anar gaire lluny.

Comentari personal: Creiem que el fet d'apropar aquest recull de contes als infants els ajudarem a ser conscients que per passar una estona agradable no cal sortir al carrer, gastar-nos diners o fer les coses més divertides del món, sinó que si realment mostrem una actitud d'obertura i positivisme, podem gaudir de qualsevol oportunitat que ens ofereix la vida en diferents espais i moments. A més, pensem que és un llibre que no promou gens el consumisme, perquè ens convida a passar una estona agradable dins de casa amb tot allò que podem trobar-hi, sense la necessitat d'haver de comprar grans joguines per entretindre't, de vegades n'hi ha prou amb un mateix.




Títol del conte: Tío elefante 

Autor: Arnold Lobel

Editorial: Kalandraka

Any i lloc d’edició: 2011, Barcelona

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: ...Va iniciar una gran tempesta i el vaixell ja no va tornar. La mare i el pare van desaparèixer al mar. Jo estava sol. Em vaig quedar a l'habitació amb les cortines passades. De cop, vaig sentir trucar a la porta: -Hola, sóc el tiet Elefant-va dir una veu... El petit elefant passa un temps amb el seu tiet, que intenta paliar a través de contes comfortables, cançons divertides i jocs de paraules la tristesa que provoca al seu nebot la desaparició dels seus pares. 

Comentari personal: Segons la nostra opinió, aquest és un conte que desperta grans emocions als lectors, especialment ternura i sensibilitat vers la difícil situació que viu aquest petit elefant. D'aquesta manera, pensem que promoure la lectura d'una història d'aquest tipus, dóna l'oportunitat als infants de despertar la seva empatia tot posant-se al lloc de l'elefant i, això, també els permetrà imaginar què es deu sentir en aquesta situació, la qual cosa, els ajudarà a entendre que no tot el que ens espera en la vida són situacions agradables, sinó que n'hi ha moltes altres complicades que ens toca viure i que hem de tenir la suficient valentia i coratge per superar-les de la millor manera possible. 




Títol del conte: Sopa de ratón

Autor: Arnold Lobel

Editorial: Ekaré

Any i lloc d’edició: 2002, Barcelona

Edat: A partir de 4 anys.

Resum del conte: Aquesta és la història d'un ratolí que llegia tranquilament al seu sofà quan, de repent, el va atrapar una esvaida mostela. Aquesta se'l va endur a casa seva per preparar una gustosa sopa de ratolí i quan estava a punt de posar-lo dins l'olla, el ratolí li adverteix: "per a que una sopa de ratolí tingui un bon gust és necessari que hi posis contes". I, així, el ratolí comença a contar divertits i entretinguts contes destinats al públic infantil.

Comentari personal: Un dels aspectes que més ens ha cridat l'atenció són les il·lustracions del propi autor, les quals són estàtiques, com si es tractessin de fotografies i, això, segons la nostra opinió, promouen l'emoció dels propis personatges, en aquest cas, tots els animals. D'aquesta manera, creiem que si els infants tenen l'oportunitat de gaudir d'unes bones imatges sempre podran entendre amb més facilitat la trama que es desenvolupa al llarg de la història i, alhora, serà un conte que els resultarà més atractiu i els motivarà per llegir-lo  sense parar fins que s'acabi.





No hay comentarios:

Publicar un comentario