En aquest bloc trobareu un seguit de contes infantils que permetran desenvolupar la imaginació dels infants a través dels diferents personatges i contextos que apareixen en els relats que presentem a continuació. Així com també, els permetrà adquirir una base considerable per al desenvolupament del llenguatge.

sábado, 13 de octubre de 2012

Contes de Hans Christian Andersen

Títol del conte: La princesa i el pèsol

EditorialEditorial Combel

Any i lloc d'edició: 2004, Barcelona.

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: Aquest conte tracta de la història entre un príncep desesperat per a trobar una princesa. Un bon dia, apareix una princesa al seu palau tot demanant-li si pot passar la nit al seu palau. Ell, tot desconfiat, no sap si és una princesa de debò, així doncs, li posa un pèsol sota deu matalassos del llit. Al matí, ben d’hora, li pregunta a la princesa com ha dormit, per tal d’esbrinar si és una vertadera princesa o no. Ella li respon, tot indignada, que no ha dormit gens bé ja que una petita cosa de sota del matalàs no l’ha deixat dormir. Així doncs, ell comprova que ella és una princesa de debò. Es casen i viuen feliços per sempre.

Comentari personal: Després de la lectura d’aquest conte, considerem que és una història força positiva per a infants d’Educació Infantil ja que en fa una petita mostra de la vida real i quotidiana que es poden trobar els mateixos infants. Així doncs, pensem que una mostra d’aspectes que es poden trobar i/o viure al llarg del seu cicle vital és important introduir-lo als contes.




Títol del conte: L’aneguet lleig

Editorial:  Editorial Combel

Any i lloc d'edició: 2002, Barcelona.

Edat: A partir de 4 anys.

Resum del conte: Aquest conte tracta de l’esperat naixement d’uns petits aneguets que la seva mare Ànega tan esperava amb alegria. Resulta, però, que sis d’ells són iguals i un dels quals és lleig i diferent que els altres, així doncs, la mare Ànega i els sis aneguets aparten al seu germà lleig i maldestre. Ell, tot sol i trist, s’adona que no el volen i decideix marxar ben lluny. Un bon matí, es desperta i sent un soroll d’ànecs que l’atreuen. S’acosta a ells i es va quedar meravellat al veure uns cignes preciosos, elegants que desprenien una brillantor de color blanc. Ell els hi va dir: “No rigueu de mi, sé que sóc un aneguet lleig”. Un dels cignes li va contestar: “Vine amb nosaltres, tu ets dels nostres!”. Ell, es va mirar al reflex de l’aigua i es va adonar que s’havia convertit en un cigne preciós.

Comentari personal: Després de la lectura d’aquest conte, considerem que és un conte molt significatiu per l’etapa educativa que avarca, ja que transmet alguns valors important que han d’adquirir els infants, com per exemple, l’autoestima, la valoració d’un mateix, l’amistat, entre d’altres. A més també, transmet una manera d’afrontar les problemàtiques que puguin sorgir al llarg del cicle vital.




Títol del conte: Soldadet de plom

Editorial:  Editorial Hymsa,S.A.

Any i lloc d'edició: 2006, Barcelona.

Edat: A partir de 5 anys

Resum del conte: El protagonista d’aquest conte és un petit soldadet de plom de joguina que presenta una diferència a la resta; no té una cama. Un avi li regala una caixa plena de diferents soldadets de plom al seu net i, a ell li agrada molt aquest que no té cama. Així doncs, juga amb ell molt sovint i l’exposa al costat de la finestra. Un dia, que plovia a bots i barrals i la finestra estava oberta, el soldadet cau al carrer des d’un tercer pis. Dies més tard, el viatge que ha fet el soldadet és molt llarg; ha anat a parar a una claveguera, a més a més, a acabat a la panxa d’un peix...! Un bon dia, la mare del nen compra un peix a la peixateria i comença a tallar-lo; dins es troba una sorpresa, el soldadet de plom!

Comentari personal: Treballar un conte d’aquest tipus a l’etapa educativa d’Educació Infantil, considerem que és una bona aportació d’un seguit de descobriments que es generen al llarg d’aquest, ja que els successos són força interessants i mostren la trajectòria de la vida d’un personatge.




Títol del conte: Venedora de llumins

Editorial:  Ediciones Toray,S.A.

Any i lloc d'edició: 2004, Girona.

Edat: A partir de 5 anys

Resum del conte: Aquest és el conte que tracta d’una nena que va sortir de casa el dia de Nadal per a vendre una caixeta de llumins. Feia tant de fred que no hi havia massa gent pel carrer, així que va encendre un llumí per a escalfar-se les mans i els peus. Al cap de poca estona el llumí es va apagar i, la nena, va encendre un altre llumí. Al cap de poca estona va pensar en la seva àvia, que feia poc havia mort i era la única que se l’estimava de la seva família. Ella, mirant l’últim llumí que li quedava encès per escalfar-se va morir enmig de la neu i el fred.


Comentari personal: Considerem que és una història força trista i dura per a infants d’aquesta etapa educativa però, alhora, creiem que és una manera d’explicitar un aspecte vital natural de la pròpia vida. A més també, atansa als infants els diferents tipus de classes socials que existeixen.



Títol del conte: La sireneta
Editorial:  Edicions 62 

Any i lloc d'edició: 2004, Barcelona.

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: Aquest és el conte d’una bella sireneta que desitja fer els seus quinze anys per a poder nadar fins a la superfície de la costa i poder veure la gent que té cames dels vaixells. Així doncs, un dia, decideix anar fins a la costa i allí s’enamora d’un príncep que hi ha a un dels vaixells que naufraguen. Enamorada dels seus ulls, del posat, va anar corrents a veure a una bruixa per a demanar-li que li donés unes cames. Així va fer, va arribar a la costa i allí es va trobar amb en príncep que tant estimava. Ell li va demanar que es casés amb ella i van viure feliços per sempre.

Comentari personal: Una vegada llegit el conte, ens adonem que és un conte ple de fantasia on apareixen personatges irreals que viuen aventures força divertides i, d’aquesta manera, permet que els infants desenvolupin la seva imaginació tot vivint el conte.


No hay comentarios:

Publicar un comentario