En aquest bloc trobareu un seguit de contes infantils que permetran desenvolupar la imaginació dels infants a través dels diferents personatges i contextos que apareixen en els relats que presentem a continuació. Així com també, els permetrà adquirir una base considerable per al desenvolupament del llenguatge.

martes, 16 de octubre de 2012

Contes de Gianni Rodari

Títol del conte: Alícia Patapam en els contes  

Autor: Gianni Rodari


Editorial: Lumen

Any i lloc d'edició:
 2006, Barcelona.

Edat:
 A partir de 4 anys.

Resum del conte: Un avorrit dia de pluja, l'Alicia Patapam decideix fullejar un llibre de contes il·lustrats. Mentre ho obre, a l'Alicia Patapam se li escapa un enorme badall, però a l'observar la primera pàgina està tant interessada que cau de cap en el llibre! Al mirar al seu voltant, descobreix que al seu costat jau ni més ni menys que la Bella Dorment, i un mica més tard coneixerà al mateix Gat amb Botes.

Comentari personal: Després de llegir aquesta història, podem explicitar que és un conte molt favorable d'explicar als més menuts, principalment, perquè es tracta d'un àlbum il·lustrat, original i entranyable que permetrà als infants gaudir d'una bona estona tot relacionant-se amb el món fantàstic.




Títol del conte: Contes animals

Autor: Gianni Rodari


Editorial: Molino

Any i lloc d'edició: 2009, Barcelona.

Edat:
 A partir de 5 anys.

Resum del conte: En aquest llibre trobem tot un recull de contes d'un grup d'animals que presenten les seves pròpies peculiaritats. Així doncs, concretament ens trobem amb una tortuga ciclista, guineus fotògrafes, elefants que són equilibristes, ossos bandolers i cavalls ensinistrats, tots ells tant similars però tant diferents alhora.

Comentari personal: Segons el nostre punt de vista, aquesta història amaga un text molt divertit que donarà l'oportunitat als nens i nenes de passar una bona estona i adonar-se del plaer que proporciona la lectura. Cal no oblidar, però, que amb la lectura d'aquest conte podran prendre consciència que tots els individus som diferents i que totes les persones ens mereixem tenir un respecte.




Títol del conte: Contes per telèfon 

Autor: Gianni Rodari



Editorial: Joventut

Any i lloc d'edició: 1982, Barcelona.

Edat:
 A partir de 4 anys.

Resum del conte: Era una vegada una nena que tenia un pare el qual havia d’estar de viatge sis dies a la setmana. Aquesta nena no podia adormir-se sense que li expliquessin un conte. I cada nit, el seu pare li trucava per telèfon i li explicava un conte. Diuen que els contes eren tan bons que fins i tot els telefonistes aturaven totes les altres trucades per escoltar-los. I aquest és el llibre d’aquests contes.

Comentari personal: Després de llegir aquesta història ens adonem que aquest es tracta d'un llibre on els ingredients principals que s'hi amaguen són l'humor, l'acudit i la sàtira. Segons la nostra opinió, el sentit de l'humor és diferent ja que, amb aire surrealista, juga amb l'absurd de manera que atrau a nens i adults: als nens perquè planteja situacions insospitades i impossibles i els ensenya a jugar amb la imaginació, improvisació i fantasia, i l'adult perquè planteja la possibilitat de canvis en societats políticament esgotades. D'aquesta manera, podem resumir que planteja una crítica social a través del conte i de múltiples jocs de paraules. 





Títol del conte: Les dues vegades del baró Lamberto

Autor: Gianni Rodari

Editorial: La Galera

Any i lloc d'edició: 2007, Barcelona.

Edat:
 A partir de 4 anys.

Resum del conte: Ancià i a punt de morir, el baró Lamberto, que és immensament ric, pren una decisió estranya que tindrà conseqüències inesperades: contracta sis persones perquè li recitin el seu nom tot el dia i, gràcies a això, rejoveneix física i espiritualment. Ni tant sols el seu nebot Ottavio el reconeix. Mentrestant, uns bandits assalten l’illa on viu el baró i li demanen molts diners. Lamberto intentarà resoldre amb sang freda tots aquests contratemps, i alhora la seva vida sentimental donarà un tomb.

Comentari personal: Segons el nostre punt de vista, aquesta història té com a principal finalitat provocar entreteniment i diversió als més menuts ja que, després de fer un anàlisi del seu argument, creiem que l'estructura del conte està dissenyada per gaudir de la diversió que ens ofereix la pròpia història sense sentit, tipologia d'històries que causa molta intriga als infants.





Títol del conte: En Gip dins el televisor i altres històries en òrbita

Autor: Gianni Rodari



Editorial: La Galera


Any i lloc d'edició: 1991, Barcelona.



Edat:
 A partir de 5 anys.



Resum del conte: Un bon dia, en Gip mentre mira la televisió arrepapat en una butaca, es sent xuclat per una força desconeguda, travessa la sala volant i cau dins el televisor. A partir d'aquí, Gianni Rodari s'empesca una història desbordant de fantasia i humor, com per exemple que la mare va a trucar ràpidament a l'electricista per foredar el televisor i recuperar el seu fill, pero quant arriba l'electricista el nen ja ha desaparegut. 


Comentari personal: Després de llegir aquesta història ens adonem de que, aquest, és un clar exemple de conte infantil on es segueix amb la coneguda estructura de presentació, nus i desenllaç. Pel que fa a la presentació veuríem el context on es troben immersos els personatges, al nus ens fem una clara idea de l'anàlisi de la situació que se'ns planteja i, finalment, al desenllaç veiem la resolució del conflicte prèviament sorgit.





No hay comentarios:

Publicar un comentario