En aquest bloc trobareu un seguit de contes infantils que permetran desenvolupar la imaginació dels infants a través dels diferents personatges i contextos que apareixen en els relats que presentem a continuació. Així com també, els permetrà adquirir una base considerable per al desenvolupament del llenguatge.

miércoles, 10 de octubre de 2012

Contes de Joan Amades


Títol del conte: L'endevinalla

Autor: Joan Amades

Editorial: Edicions El Medol

Any i lloc d’edició: 2000, Barcelona.

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: Els protagonistes d'aquesta història són una bella princesa i el seu pare, el qual demanava que es casés amb el millor dels homes. Per tal de fer realitat el seu objectiu, el pare d'aquesta bonica noia proposa a tots els nois que desitgen casar-s'hi presentar una endevinalla que ningú no sabés desxifrar. Així es presenten diferents nois però, finalment, el vencedor és un entranyable minyó qui explica i mostra al pare de la noia totes les dificultats que va haver de viure per arribar fins allà. Ell, tot conmogut li dóna el vist i plau per casar-se amb la seva filla i, ella, s'hi enamora ràpidament. 

Comentari personal: Després de llegir aquesta història que ens presenta l'autor, podem afirmar que intenta acostar els infants al secret del joc dels enigmes fets només de paraules. D'aquesta manera, considerem que la finalitat de Joan Amades és alimentar la imaginació dels més menuts i exercitar el seu enginy per tal de trobar el significat amagat dels mots, recuperant al mateix temps una de les formes més comunes dentreteniment dels nostres avis.









Títol del conte: La Princesa Trista

Autor: Joan Amades


Editorial: Edicions El Medol

Any i lloc d’edició: 2000, Barcelona.

Edat: A partir de 5 anys.

Resum del conte: Aquesta és la història d'una princesa orgullosa del seu llarg i bonic cabell. Tant és així que cada matí demana a les seves criades que li pentinin al seu gran jardí, però aviat la seva felicitat desapareix. Cada dia ve un ocell i li pren un dels seus apreciats objectes d'or per arreglar el seu cabell i es posa tant trista que no es sent amb forces de sortir al carrer i seguir amb la seva vida. Per aquest motiu, el seu pare, preocupat, anuncia que aquell noi que sigui capaç de retornar la seva alegria li donaria permís per casar-se amb la seva filla. Finalment, un vellet molt amable, després de passar per  diverses dificultats i problemes al llarg del camí, aconsegueix el seu propòsit i el rei l'afilla a causa de la seva avançada edat, de manera que, quan mor, ell s'acaba convertint en rei.

Comentari personal: Després d'haver llegit el conte, considerem que una bona reflexió que podrien obtenir els infants és que tot esforç té la seva recompensa i que, sovint, cal lluitar i sacrificar-nos per allò que realment desitgem.








Títol del conte: Les tres princeses burletes

Autor: Joan Amades

Editorial: Edicions La Galera

Any i lloc d’edició: 2003, Barcelona.

Edat: A partir de 4 anys.

Resum del conte: Aquesta és la història de tres princeses que es riuen de l'aspecte d'una pobra vella que veuen passar per davant la seva finestra. Llavors, davant les seves paraules, aquestes tres princeses desapareixen i automàticament queden enterrades sota terra, de manera que ningú les pugui trobar. A continuació, tres germans es dirigeixen al rei i s'ofereixen voluntaris per explorar el territori i saber on s'amaguen les seves filles, tots ells fan el que poden per trobar-les però l'únic que finalment l'aconsegueix cercar és el germà petit, qui va a la cova on elles s'amaguen i talla els caps dels dracs que troba pel camí. Finalment, aquest aconsegueix rescatar-les en vida i l'amor sorgeix entre els tres germans i les tres princeses desaparegudes fins al moment.

Comentari personal: Les membres del grup considerem que darrere aquest conte s'hi amaguen uns grans valors per transmetre als infants, com ho són, l'oferir-se voluntari per ajudar als demés sense esperar res a canvi i, per tant, actuant amb gran altruisme. A més a més, els nens i nenes també poden prendre consciència de que, moltes vegades, tots els nostres bons actes acaben tenint una bona recompensa com si la vida ens acabés oferint allò que mereixem.




Títol del conte: Pere i el llop

Autor: Joan Amades

Editorial: Edicions La Galera

Any i lloc d’edició: 2006, Barcelona.

Edat: A partir de 4 anys.

Resum del conte: Aquesta és la història d'un petit pastor avorrit de veure pasturar les seves ovelles que s'inventa que ve el llop per espantar les persones del poble i divertir-se una estona. Després d'enganyar-los dues vegades i aconseguir que tots ells marxessin corrents de la por que els entrava, el dia que realment ve el llop aconsegueix que ningú el cregui i, finalment, ha de presenciar el mal que fa aquest ferós animal a les seves estimades ovelles.

Comentari personal: Les membres del grup pensem que explicar aquest conte als infants els permet prendre consciència de que no s'ha de permetre fer bromes als altres ni que ens ho passem bé fent-les perquè realment fem molt de mal als individus que reben la broma. I, a més a més, darrere aquesta història també veiem la important idea que si diem moltes mentides al llarg de la nostra vida, els que ens envolten acaben sense creure'ns i, això, ens pot perjudicar molt si realment necessitem ajuda de veritat.





Títol del conte: En Pere sense por

Autor: Joan Amades

Editorial: La Cruïlla

Any i lloc d’edició: 2003, Barcelona.

Edat: A partir de 4 anys.

Resum del conte: El personatge principal d'aquesta història és en Pere, un nen que no ha tingut mai por. Tot i això, ell vol aprendre a tremolar i, per aquest motiu, visita cases encantades, uns condemnats a mort i també passa nits en campanars i cementiris. La seva valentia arriba a orelles d'un rei, que el posa a prova a un castell maleït. Allà venç els susposats fantasmes i els enemics que li envia el mateix rei, fins que aquest li dóna la seva filla en matrimoni. La parella és feliç però en Joan sense por vol aprendre a tremolar i sent que li manca alguna cosa. La seva dona agafa un barril ple d'aigua gelada i l'hi llença al damunt, dient-li que ara ja sap què és tremolar.

Comentari personal: Després d'haver llegit aquesta història, ens adonem de que és força atípica dins els contes de fades perquè no apareix la màgia i justament el personatge principal (normalment model a seguir) es burla dels personatges suposadament sobrenaturals, com en el cas del fantasma, demostrant que en la majoria de casos són trucs per enganyar la gent. El toc d'humor final contrasta també amb la moralina d'aquestes històries, que serveixen per ensenyar els infants.
Tot i això pensem que l'estructura general dels contes sí que se segueix en la trama global: el protagonista és el fill petit i aconsegueix casar-se amb la filla del rei gràcies al seu enginy.


No hay comentarios:

Publicar un comentario