En aquest bloc trobareu un seguit de contes infantils que permetran desenvolupar la imaginació dels infants a través dels diferents personatges i contextos que apareixen en els relats que presentem a continuació. Així com també, els permetrà adquirir una base considerable per al desenvolupament del llenguatge.

viernes, 12 de octubre de 2012

Contes de Germans Grimm


Títol del conte: Hänsel i Gretel

Autor:  Germans Grimm

Editorial: Edicions 62

Any i lloc d'edició: 2002, Barcelona.

Edat: A partir de 4 anys.

Resum del conte: En aquest conte trobem de protagonistes a Hänsel i a Gretel, que són dos germans d'una família molt pobre de llenyataires. Tot d'una, la madrastra convenç el pare dels nens d'abandonar-los al bosc per no haver de repartir amb ells el menjar familiar, tot i que ells poden tornar a casa seguint un rastre de pedretes que havien deixat pel camí. El llenyataire repeteix l'operació però, aquest cop, el rastre està fet d'engrunes de pa que es mengen els ocells i, per tant, els nens no poden seguir cap caminet i es perden.
De camí, mentre intenten tornar, troben una caseta feta de llaminadures i xocolata. S'hi endincen i comencen a menjar trossos de finestres i la tanca quan, de repent, surt una padrina que tanca en Hänsel a una gàbia i fa de la Gretel la seva minyona. A més a més, amenaça amb menjar-se el nen quan estigui gras, per això cada dia l'alimenta amb les llaminadures. El Hänsel, però, aprofita que la bruixa no hi veu gaire bé i mostra un osset de pollastre quan ella li diu que tregui el dit per la gàbia per veure si s'ha engreixat.
Un dia, farta d'esperar, mana la Gretel que prepari una olla per cuinar-los a tots dos. Quan s'apropa per veure si està prou calenta, la nena empeny la bruixa a dins, allibera el Hänsel i surten corrents agafant les joies de la dona i llaminadures per al camí. Així doncs, la història finalitza que els infants viuen feliços amb el seu pare i les noves riqueses per sempre.

Comentari personal: En la lectura d'aquest conte trobem dos dels temes més comuns en els contes de fades per infants: el bosc com a indret per perdre's i la madrastra dolenta. 
Un dels grans aprenentatges que poden adquirir els infants és prendre consciència de que, sovint, l'enginy és necessari per afrontar diferents situacions complicades de la vida ja que, d'aquesta manera, tindrem moltes possibilitats d'afrontar-les amb èxit.


Títol del conte: Les set cabretes i el llop


Autor:  Germans Grimm


Editorial: Editorial Cruïlla

Any i lloc d'edició: 2002, Barcelona.

Edat: A partir de 3 anys.
Resum del conte: La mare de les cabretes avisa a les seves filles que no obrin a ningú mentre ella va a comprar. Poca estona després de que ella marxès, el llop truca a la porta i les intenta enganyar per a que l'obrin dient que és la mare però les set cabretes li diuen que té la veu massa ronca per ser la seva dolça mare. Llavors el llop pren ous per aclarir-la. Les cabretes li diuen la segona vegada que té les potes negres, per tant, el llop se les enfarina abans de trucar per tercer cop. Llavors, les cabretes el creuen i l'obren. D'aquesta manera, el llop aconsegueix entrar a la casa i se les menja a totes menys a l'última, que s'amaga dins el rellotge i explica a la mare el que ha passat.
En sentir l'explicació d'una de les seves filles, la mare cabra agafa unes grans tissores i busca el llop, que està fent una tranquila migdidada després de l'àpat. Aprofitant que dorm, li obre el ventre amb les tissores i allibera els seus fills, posant pedres a l'estómac de la fera. Finalment, quan aquest es desperta i va a beure al riu, el pes de les pedres fa que mori ofegat.

Comentari personal: Segons la nostra opinió, aquesta història té com objectiu avisar als infants del perill dels estranys, en aquest cas el llop, tal i com passa al conte de la Caputxeta Vermella. Tanmateix, hi apareixen alguns elements propis dels contes de fades, com ara l'enginy per véncer les dificultats, en aquest cas, les astúcies del llop i el canvi de les cabretes per pedres de la mare, el simbolisme numèric, les set cabretes i els tres trucs a la porta, i l'element meravellós, que ve a ser el fet de personificar els animals i fer-los comunicar amb d'altres animals mitjançant la paraula.
Cal no oblidar, a més, que trobem la figura de la mare i la casa com a símbols de protecció, ens adonem també que la cabra petita es diferencia de la resta de germans fent-la destacar per sobre les altres i, finalment, un aspecte clau que apareix en la major part dels contes infantils és la desobediència dels infants vers els seus progenitors.




Títol del conte: Blancaneu i Rosaroja

Autor:  Germans Grimm

Editorial: Editorial Cruïlla

Any i lloc d'edició: 2002, Barcelona.

Edat: A partir de 4 anys.

Resum del conte: Aquesta és la història de dues germanes que viuen juntes amb la seva mare. La seva casa és famosa per dos rosers, un dóna flors blanques i l'altre vermelles i en el seu honor les seves filles es diuen Blancaneu (la noia més tímida) i Rosaroja (la més extrovertida). 
Tot d'una, un hivern truca un ós a la porta en busca de calor i refugi. Les dues germanes el cuiden i juguen amb ell, que content torna cada nit a visitar-les. Però quan es fon el glaç, els diu que ha de partir per vigilar el seu tresor, ja que hi ha uns follets que el volen robar i només deixen d'intentar-ho quan la neu ho cobreix tot.
Va passar el temps i era primavera quan les dues germanes van al bosc a buscar menjar i es troben un follet atrapat en un soc per la barba. Llavors intenten alliberar-lo però davant les dificultats amb les que es troben, es veuen obligades a tallar-li la barba. Llavors, el follet, en comptes d'estar agraït per ser lliure, les insulta i fuig corrent. Setmanes després se'l tornen a trobar fugint d'un àliga que se'l vol emportar i quan aconsegueixen que s'espanti l'ocell, el follet les increpa per tractar-lo violentament. D'aquesta manera, succeeixen diverses trobades similars, on les dues germanes sempre salven el follet malgrat que aquest es mostri desagraït.
Llavors, en arribar l'estiu se'l tornen a trobar empaitat per un ós que resulta ser el seu amic. Ell els diu que no intervinguin i mata el follet, que volia quedar-se per ell el tresor. Després, just quan el follet cau a terra, cau també la pell que recobria un príncep encantat. Finalment, aquest es casa amb Blancaneu i Rosaroja esdevé la muller del seu germà petit.


Comentari personal: Després d'haver llegit aquesta història ens adonem de que l'estructura del conte es basa en la repetició d'episodis similars a l'alliberació del follet, pròpia de les històries orals que es van transmetent de generació en generació. 
A més, hem pres consciència de que les dues germanes representen les tendències naturals de l'ésser humà, la introversió i racionalitat o la passió i hem fet la hipòtesi de que el símbol de la rosa com a dona jove és una constant en la literatura clàssica i moderna.Per acabar, considerem que els infants es poden adonar de que el tresor i el matrimoni aporten seguretat i felicitat, ja que estan representats com un premi a la seva conducta malgrat les adversitats, un clar missatge moral propi de les històries destinades als nens. 



Títol del conte: Ei rei granota


Autor:  Germans Grimm

Editorial: Algaida Editores

Any i lloc d'edició: 2005, Barcelona.

Edat: A partir de 4 anys.

Resum del conte: La història del conte s'inicia mentre la princesa juga amb la seva pilota d'or i li cau a l'estany. En aquest moment, una granota s'ofereix a ajudar-la a recuperar la seva pilota a canvi d'un regal. Ella li va oferir riqueses però la granota es conforma únicament podent ser el seu company, seure amb ella a taula i dormir al seu llit. La princesa hi accedeix sense pensar-ho però quan té de nou la pilota entre les mans, corre fugint sense complir la promesa.
Llavors, el dia següent, la granota viatja a palau per reclamar el compliment del pacte. El rei la sent i obliga la seva filla a obrir la porta a l'animal i sopar amb ell. Però a la nit, quan estan sols a la cambra, la noia no vol posar la granota al seu llit i la llença contra la paret. La sorpresa va ser quan, de l'impacte, aquesta es transforma en un príncep que havia estat encantat per una bruixa i, aleshores, la parella comença una nova vida d'amor.


Comentari personal: Entre les membres del grup hem pres consciència de la importància de donar a conèixer aquest conte als infants ja que, en ell, s'hi amaguen diferents lliçons importants per desenvolupar-nos i viure millor en el dia a dia. Així doncs, ens tracta la importància de complir les promeses, de la falsedat de les aparences i del pas a la maduresa, ja que la granota demana dormir amb la princesa i l'enuig d'ella transformat en amor ha estat vist com un paral·lel de la nit de noces.



Títol del conte: Germanet i germaneta 

Autor:  Germans Grimm

Editorial: Edicions 62

Any i lloc d'edició: 2004, Barcelona.

Edat: A partir de 3 anys.

Resum del conte:
 Un pare tenia un fill i una filla i en morir la seva esposa, es va tornar a casar amb una dona que ja tenia una filla d'una anterior relació. Aquesta, però, va començar a odiar des del primer moment els dos germans i els maltractava fins que els va obligar a fugir al bosc. A més, com que era bruixa, va llençar un encanteri sobre els rius i fonts, per tal que els nens es morissin de set o bé es transformessin en animals.
Tanmateix, la germana escoltava el seu soroll cada cop que s'apropaven a una font d'aigua i així es va assabentar dels plans de la seva madrastra. A la tercera vegada, però, el noi no va poder vèncer la seva set i va beure, esdevenint immediatament un cérvol. La nena, llavors, va penjar-li al coll una cadena d'or perquè els caçadors veiessin que no era una bèstia qualsevol i, d'aquesta manera, poder salvar-lo.
Potseriorment, el rei va anar de caça al bosc i va seguir l'estrany animal fins que arriba a la cabana on vivien tots dos quan s'enamora immediatament de la noia, amb qui es casa poc després. En aquest moment, la bruixa va intentar substituir a la núvia per la seva filla però la germana va avisar el seu promès, qui va condemnar la madrastra a la foguera i, llavors, en morir ella, el nen va tornar a la seva forma humana.

Comentari personal: Novament en aquest conte hem vist el recull d'alguns dels elements tradicionals del conte de fades, com ho són, la madrastra (font de maldat, tal i com passa a la Ventafocs) i el bosc (lloc de refugi i perill, com a Hänsel i Gretel). A més, veiem la màgia com un element propi del folklore europeu, així com també l'enginy que venç les dificultats, com la idea de la nena de penjar el collaret al cérvol. 
Segons el nostre punt de vista, aquest és un bon conte per presentar als infants en el moment d'introduir els primers números ja que el nombre tres és molt característic en aquesta narració, tant per repetir l'escena de les aigües encantades com per l'aparició de l'esperit per avisar el rei del pla de la bruixa. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario